Kalve-frikassé

Kalvefricassé kan laves året rundt, og det bedste er, når man kan hente årstidens grønt i haven. Det er nok af den grund, retten er opstået. De fleste forbinder nok mest retten med sommer, men den kan sagtens tilpasses og laves året rundt. Bovkødet er noget af det møreste og lækreste til gryderetter, og der skal da være ben med for smagens skyld! Kødet kan tygges med øjenbrynene!

(til 4 personer)

Suppen
800 g kalvebov med ben
salt
peber
1 gulerod
½ løg
selleritop
3 laurbærblade

Grønsagerne
½ selleri
2 gulerødder
1 pastinak
2 persillerødder
1 porre
2 fed hvidløg
100 g rosenkål

Sovsen
30 g smør + 3 spsk mel til opbagning
1-2 dl piskefløde
1 bdt bredbladet persille
masser af årstidens kryddeurter
½ fl hvidvin

Hæld koldt vand på kalveboven til det dækker og kog langsomt op. Kalvekødet koges i et helt stykke. Skum overfladen for urenheder. Tilsæt 1 spsk salt, lidt peberkorn, et halvt løg, 1 gulerod, stilkene fra persillen, laurbærblade og selleritop. Kalveboven skal koge i 1½ time.  

Grønsagerne vaskes og skæres i mundrette stykker. Når kødet er mørt, tages det op og sættes lunt under staniol. Suppen sigtes og koges op. Blanchér grønsagerne i suppen i ca. 15 min. og tag dem op igen. De må gerne beholde deres bid. Tilsæt hvidvin og lad suppe og vin koge godt ind.

Lav en opbagning i en tykbundet gryde: smøret smeltes, melet tilsættes og pisk godt. Tilsæt nu suppen med vinen lidt ad gangen under kraftig piskning, så der opnås en glat sovs uden klumper. Tilsæt fløden og smag sovsen til med salt og peber. Hvis sovsen er for tyk, tilsættes mere suppe og/eller fløde. Tilsæt de blancherede grønsager.

Det lune kød skæres i mundrette stykker og anrettes i en suppeterrine sammen med grønsagsstuvningen og masser af friskhakkede krydderurter henover!

Servér en god fast kartoffel til.

Kærsgård Gårdbutik


Teestrup Bygade 14

Teestrup

4690 Haslev

28 19 85 08

Torsdag - fredag 12-18

Lørdag-søndag 10-16